Isnin, 18 Januari 2010

Perkongsian Terbuka

Sabda Rasulullah SAW:
"Wahai Ali! Peliharalah wasiatku ini sebagaimana aku telah memeliharanya dari Jibrail a.s"

Sekiranya anda mengharapkan dikurniakan anak-anak yang soleh, beriman & diredhai / diberkati Allah, berikut merupakan panduan
"Adab Berjimak Mengikut Islam"...

Perbuatan Yang Ditegah
1. Jangan berjimak di bawah pohon kayu yang berbuah. Jika dikurniakan anak, ia akan menjadi seorang tukang sebat atau ketua yang bengis.

2. Jangan berjimak antara azan dan iqamah. Jika dikurniakan anak, ia akan menjadi seorang yang suka menumpahkan darah.

3. Jangan berjimak jika isteri sedang hamil melainkan anda berdua berwuduk terlebih dahulu. Jika dikurniakan anak, ia akan menjadi seorang yang buta hati dan bakhil tangan.

4. Jangan berjimak pada pertengahan nafsu syaaban. Jika dikurniakan anak, ia akan menjadi tanda lahir yang kurang elok pada muka dan rambutnya.

5. Jangan berjimak pada akhir bulan (tinggal 2 hari). Jika dikurniakan anak, ia akan menjadi seorang yang suka meminta-minta dan tidak pandai berdikari.

6. Jangan berjimak semasa syahwat terhadap saudara perempuan (terutama ketika memandang adik ipar). Jika dikurniakan anak, ia akan menjadi penolong dan pembantu kepada orang yang zalim, pada tangannya membuat kebinasaan kepada banyak manusia.

7. Jangan berjimak dengan isterimu di atas loteng. Jika dikurniakan anak, nanti anak itu menjadi seorang munafik, juga pelampau yang melewati batas.

8. Jangan berjimak dengan isterimu pada malam kamu hendak keluar bermusafir. Jika dikurniakan anak, ia akan membelanjakan harta pada jalan yang tidak hak.

9. Jangan berjimak dengan isterimu bila kamu keluar bermusafir dalam tempoh tiga hari tiga malam. Jika dikurniakan anak, ia akan menjadi pembantu kepada setiap orang yang zalim.

10. Jangan berjimak dengan isterimu pada awal malam (sebelum isyak). Jika dikurniakan anak, ia akan menjadi seorang ahli sihir, gelap hati dan lebih mengagungkan dunia daripada akhirat.

Cara Berjimak Yang Dituntut
1. Berjimak pada malam Isnin
Jika dikurniakan anak, ia akan menjadi seorang yang berpegang teguh dengan kitab Allah, dan redha terhadap segala pembahagian dariNya.

2.Pada malam Selasa
Jika dikurniakan anak, ia akan mendapat nikmat mati syahid sesudah syahadah. Mulutnya berbau harum yang akan melembutkan hati orang, bersih lidahnya daripada mengumpat, berdusta dan mengadu domba.

3. Pada malam Khamis
Jika dikurniakan anak, ia akan menjadi seorang yang bijaksana di kalangan yang bijaksana atau orang alim di kalangan orang alim.

4. Pada matahari di tengah langit
Jika dikurniakan anak, ia tidak akan dihampiri oleh syaitan sehingga ia tua dan menjadi seorang yang faqih. Malah Allah akan turunkan rezeki dalam bentuk keselamatan agama, dunia dan akhirat.

5. Pada malam Jumaat
Jika dikurniakan anak, ia akan menjadi seorang pemidato yang berwibawa dan petah.

6. Hari Jumaat selepas Asar
Jika dikurniakan anak, ia akan menjadi seorang yang terkenal, masyhur dan alim.

7. Malam Jumaat selepas Isyak yang akhir
Jika dikurniakan anak, ia diharapkan menjadi seorang yang terkemuka serta disayangi.

8. Bacalah doa
Berlindung dari syaitan sebelum bersama. Ini kerana jika dikurniakan anak, tidak dimudaratkan oleh syaitan terhadapnya selama-lamanya. Insyaallah...

Wallahualam.

Tiada ulasan: