Isnin, 18 Januari 2010

KENANGAN oleh si Goyot

Amboi-amboi puan SQA ni aktif betul kasi update ni blog. Bagus jugaklah tu daripada sunyi sepi saja. Bah, saya pun tidak mau ketinggalan jugak. Alang-alang cakap pasal datuk Haji ni saya kasi cerita kamu kenangan saya sama dia. Waktu atuk meninggal tu saya kecil lagi, tapi saya masih ingat tiap kali saya balik kampung, dia mesti tangkap saya lepas tu suruh saya baca Al-Fatihah. Si atuklah orang yang bertanggungjawab kasi lancar saya punya bacaan Al-Fatihah. Jadi sekarang setiap kali saya baca Al-Fatihah mesti saya terbayang muka dia. Cucu yang kecil-kecil memang tidak sempat jumpa si atuk. Kami yang tua-tua ni saja sempat tengok dia itu pun kenangan waktu kecil.

Lepas tu sama si nenek pun ada kenangan jugak. Kenangan kena kasi lubang (tindik) telinga hehehe ... saya kecil lagi waktu tu, si nenek ambil spirit dia sapu di telinga saya, lepas tu dia kasi cucuk saja tu jarum jahitan. Astaga, sakitnya. Tapi very traditional laa itu cara. Sekarang mana ada lagi merasa cara begitu, semua pi kadai kasi tembak saja tu telinga.

Al-Fatihah untuk diaorang.

2 ulasan:

R'bah87 berkata...

Salam bb...sory lah, saya baca before tapi tak lve apa2 comment...wah, bahagianya keluarga kau...saya nak buat macam ko ne, tapi...huhuhu...saya tak lah sekreatif kau....hehhe

Ibnu Saif berkata...

Salamualaikum kak siti.. Hehe... Best gak kak goyot ni becerita pasal family kita nih..

hari tu bapa sy kasi cerita laa sama sy waktu di kebun.. sebab datuk meninggal.. Bapa bagitau datuk meninggal pasal ada sakit di hati.. Badan jadi kuning.. Senang cakap penyakit kuning laa.. n len2 symptom laa yang berkaitan ngan masaalah hati..

Satu hari si hari2 akhir datuk.. dornag pegi jugak bawa jumpa doktor suruh check lagi.. kasi confirm laa diagnosis n tolong kasi ubat sama datuk..

Dr tuh panggil bapa n terang kan ngan bapa perkara yang sebenar.. Sy rasa laa Datuk meninggal pasal penyakit Liver Cirrhosis.. Hati ndak boleh sudah berfungsi.. N doktor tu bgtau laa bapa yang datuk punya harapan untuk meneruskan kehidupan tinggal sikit jak..

tapi dorang still laa hantar specimen2(Darah, Biopsy) ke KL untuk check lebih lanjut.. (Walaupun dorang tau tentang perkara yang sebenar pasal datuk)

n ndak lama lepas tuh... Datuk Meninggal dunia... n sy pun ndak sempat jumpa ngan datuk.. sempat besama ngan nenek jak.. Yupp i miss her very much... :))

apapun.. yg sy yakin sgt2... datuk adalah salah seorg pemimpin yang hebat di Ranau satu ketika dahulu...

Penah jugak tebaca pasal Datuk n Tun Mustapha n beberapa lagi pendakwah2 islam len bejuang bersama-sama..

:)) Itu jak laa kak.. panjang pulak sy becerita sini.. kih3...

apapun... i like dis blog soo much..

klah... Nanti komen lagi...... BubyE... WassalaM..